WEB & NFT ACADEMIE BELGIE I BLOG

Hoe werkt search
op de blockchain?

En hoe bereid je jouw website erop voor?


In dit artikel geven we een introductie in web3 search.

Het indexeren van bestanden die zijn opgeslagen in gedecentraliseerde en gedistribueerde databases (zoals IPFS of FILECOIN) staat nog in zijn kinderschoenen, waardoor je in de huidige web3-zoekmachines nog niet veel kan terugvinden.

Maar blockchain-search is in volle ontwikkeling: onderstaande ideeën rond het indexeren van bestanden op de blockchain zouden SEARCH in de toekomst alvast mogelijk moeten kunnen maken.


Een van de ideeën is een indexeringspakket voor nodes in een netwerk, waarmee aanbieders van content zelf kunnen indexeren wat ze produceren en lanceren op de blockchain. Deze local index kunnen ze dan toevoegen aan de gedistribueerde en gedecentraliseerde online index, zodat de bestanden kunnen worden gevonden door gebruikers op basis van queries.

Meta-data van bestanden, zoals die er ook bij NFT's zijn, worden dus opnieuw heel belangrijk, net zoals bij search op het 'gewone www.-internet'. Maar dat is niet alles.


"Begrijpen hoe blockchain technologie werkt is 'key' om te kunnen begrijpen hoe blockchain search werkt"

- Web3-Marketing.be


Naast het bundelen van bestanden in clusters of swarms, is een ander idee het gebruiken van een cliënt (naast de node) waarmee gebruikers de gedistribueerde index kunnen doorzoeken en resultaten kunnen ontvangen die relevant zijn voor de zoekvraag"


Met welke andere ideeën rond SEARCH op web3 experimenteren blockchain engineers de dag van vandaag nog?

Wat volgt is 'blockchain-talk voor gevorderden' - oh zo belangrijk om content te kunnen creëren die geschikt os voor de web3 zoekmachines van de toekomst.

  • Provider nodes die willen meehelpen aan betere indexering van content, parsen en indexeren alleen de bestanden die ze zelf hebben toegevoegd aan een dweb (DHT-hashes) via een private of public gateway
  • Deze lokale index wordt op een (IPFS) cluster gezet

  • Een query kan gebruikmaken van de gedecentraliseerde en gedistribueerde index
  • De aanvankelijke zoekfunctie is een eenvoudige booleaanse zoekfunctie
  • De instellingsfunctionaliteit anticipeert op tuning
  • In de toekomst kan de functionaliteit van de zoekmachine worden uitgebreid met extensies

Hoewel de algemene idee achter blockchain meer privacy, anonimiteit en veiligheid is, kan een IPFS-node eigenlijk simpelweg worden geprofileerd via de inhoud die het 'pullt' en 'pint' op de gedistribueerde index. Een overlay-netwerk moet daarom een "anonieme" modus aanbieden die alleen functies mogelijk maakt waarbij geen informatie over de identiteit van de nodes gelekt kan worden.


blockchain content marketing specialist België, Jasper Verelst, Web3Marketing.be

Image Description

WEB3-MARKETING.BE IS GECERTIFICEERD IN BLOCKCHAINTECHNOLOGIE

Begrijpen hoe blockchain technologie in elkaar steekt, is 'key' om blockchain SEARCH en content marketing voor web3 te kunnen begrijpen en effectief te kunnen toepassen. 

Klik op het behaalde blockchain technologie certificaat hiernaast om het in detail te bekijken.

Of bezoek ons in levende lijve in Frame21

Share!

Designed with Mobirise ‌

Free Web Site Maker